Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Autografen (en handschriften) in de Muziekbibliotheek van de Omroep

In de collectie van de MCO-Muziekbibliotheek bevinden zich naast gedrukte bladmuziekuitgaven ook vele handschriften en autografen (handschriften van de componist zelf). Deels is dit een gevolg van de aard van de bibliotheek: vooral in de jaren ’50-’70 verstrekten verschillende omroepverenigingen regelmatig opdrachten aan (meestal Nederlandse) componisten. Het ging dan dikwijls om gelegenheidswerken, die na hun première niet of nauwelijks meer werden uitgevoerd. Een deel van die werken werd later uitgegeven (bij Nederlandse werken doorgaans door Donemus), van de overige composities is het handschrift de enige overgeleverde vorm. In later jaren werden compositieopdrachten vooral aan niet omroepgebonden componisten gegeven, onder wie ook internationaal vermaarde namen (Adams, Stockhausen). Hierbij betrof het meestal coproducties, bijvoorbeeld met andere omroepen.
Behalve originele handschriften/autografen omvat de collectie ook kopieën; deze kunnen ook waardevol zijn, met name als het de enige beschikbare bron betreft.

Het is niet altijd met zekerheid te bepalen of men te maken heeft met een handschrift of een autograaf. Toen de technische mogelijkheden nog beperkt waren vermenigvuldigden kopiïsten de bladmuziek meestal. Er is geen systeem om ‘muziekhandschriften’ te identificeren. Nader onderzoek zal in een aantal gevallen meer licht op het auteurschap van bepaalde handschriften moeten werpen.
Een aparte categorie vormen de handschriften van dirigenten-bewerkers, zoals Rudolf Karsemeijer (23 handschriften), Hugo de Groot (12), Benedict Silberman (8), Meindert Boekel (16) etc.
Ook zijn in de loop van de jaren langs verschillende wegen grotere aantallen handschriften van bepaalde componisten aan de collectie toegevoegd, onder meer uit nalatenschappen.
Enkele voorbeelden van componisten van wie een meer dan gemiddelde hoeveelheid handschriften/autografen in de MCO-MB berust: Cornelis Andriessen (25), Jurriaan Andriessen (31), Henk Badings (6), Oscar van Hemel (29), Hans Lachman (15), Herman Nieland (132), Herman Strategier (13) en Willem Strietman (39).
Van sommige handschriften zou men graag de ‘geschiedenis’ kennen: zo bezit de muziekbibliotheek een complete set orkestpartijen-met-solopartij in handschrift van een Klavierkonzert (1933) van Bernhard Heiden (1910-2000), een van oorsprong Duitse componist die in 1933 vermoedelijk via Hilversum naar de Verenigde Staten emigreerde. Over dit werk is geen informatie te vinden: in de werkenlijsten wordt het niet vermeld. Je zou er nieuwsgierig naar worden…..

Onder de menu-optie Collectie vindt u een alfabetisch overzicht van componisten van wie zich een of meer autografen in onze collectie bevinden.

Laatste aanpassing op vrijdag 5 juni 2009

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Autografen (en handschriften) in de Muziekbibliotheek van de Omroep