IAML en WECKERLIN
Vorige week vond in Amsterdam de IAML-conferentie plaats. IAML staat voor International Association of Music Libraries. Muziekbibliothecarissen uit alle landen van de wereld ontmoetten elkaar tijdens deze conferentie, die ieder jaar in een ander land plaatsvindt. Het spiksplinternieuwe Conservatorium aan de Oosterdokskade bleek een uitstekende conferentielocatie, groot genoeg om de ruim 500 aanwezigen te kunnen huisvesten. Het aantal aanwezigen was zo groot omdat het deze keer een gezamenlijke conferentie betrof van IAML met de IMS (International Musicological Society). Naast inspirerende voordrachten van een groot aantal sprekers genoten we van speciaal voor deze conferentie georganiseerde concerten en van muzikale excursies. Mocht u geïnteresseerd zijn in IAML en in de conferentie, kijk dan op de website van IAML of op de speciale conferentie-site.
Tijdens de conferentie sprak Anne Randier van de Bibliothèque nationale de France over een beroemde muziekbibliothecaris uit het verleden, Jean-Baptiste WECKERLIN (1821-1910). Weckerlin studeerde aan het Conservatorium van Parijs, o.a. bij Fromental Halévy. In 1863 werd hij archivaris van de Société des Compositeurs de Musique en in 1869 volgde hij Félicien David op als bibliothecaris van het Conservatorium van Parijs. Tot zijn pensioen in 1909 bleef hij als directeur aan deze bibliotheek verbonden. Weckerlin had grote belangstelling voor Franse volksmuziek en folklore en verzamelde volksliedbundels en boeken over volkscultuur. Hij was ook zelf actief als uitgever van volkliedbundels. Bekende titels zijn: Échos du temps passé (1853-57), Chansons populaires de l’Alsace (1883), Bergerettes (1894) en Pastourelles (1898).
Onder Weckerlins bewind verdubbelde het aantal banden in de bibliotheek. In 1885 gaf hij een catalogus uit van het bezit van de bibliotheek, Catalogue bibliographique de la Réserve.
De ‘Collection Weckerlin’ bevindt zich momenteel in de Bibliothèque nationale. De collectie is nog niet digitaal ontsloten. Ze is toegankelijk via handgeschreven cataloguskaartjes in oude houten kaartenbakken. Ik ben nieuwsgierig of dit de door Weckerlin eigenhandig geschreven kaartjes zijn, maar ben vergeten mevr. Randier hiernaar te vragen. Het is te hopen dat deze rijke Franse volksliedcollectie ooit beter toegankelijk wordt gemaakt. In de Muziekbibliotheek van de Omroep kunt u in ieder geval voor een aantal door Weckerlin uitgegeven bundels ook terecht!
Charlotte Sienema,
Catalogiseerder klassieke muziek.
Laatste aanpassing op donderdag 16 juli 2009