Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Een eeuw Pi SCHEFFER

Vandaag is het exact 100 jaar geleden dat trombonist, componist, arrangeur en orkestleider Johannes ‘Pi’ SCHEFFER (1909-1988) werd geboren in Amsterdam.

Pi Scheffer leerde op jonge leeftijd diverse instrumenten bespelen (harmonium, klarinet, cornet, fluit), maar de trombone werd zijn favoriet. Toen het gezin Scheffer zich in Haarlem vestigde meldde de jonge Pi zich bij diverse muziekverenigingen aan en speelde bovendien in een jazzorkestje.

In de jaren ’30 en vroege 40-er jaren trad hij op met The Hot Syncopators, The Blue Ramblers (later: The Blue Stars) en het ‘radio-amusementsorkest’ van Dick Willebrandts. Voor de beide laatste ensembles schreef hij ook arrangementen. In 1946 engageerde Willy Kok Pi Scheffer als trombonist en arrangeur voor het AVRO-orkest The Red, White and Blue Stars dat later werd omgedoopt tot The Skymasters. Scheffer leidde dit orkest in slechts enkele jaren naar een grote populariteit. Zijn compositie All aboard fungeerde later als herkenningsmelodie voor dit orkest.

In 1951 besloot hij meer energie te stoppen in een carrière in het onderwijs, waarvoor hij de benodigde papieren al bezat. Tezelfdertijd bleef Scheffer de muziek trouw. Hij leidde kleine radio-ensembles als Arabeske en The O.K. Wobblers en maakte arrangementen voor onder meer het Metropole Orkest, De Zaaiers en voor het Concertgebouworkest toen dat, in 1960, een grammofoonplaat met lichte muziek opnam.

In radio- en televisieprogramma’s als Showboat, Muzikaal onthaal, Opklaringen en Plein 8 uur 13 klonken zeer regelmatig Scheffers arrangementen. Voor eerstgenoemd (VARA-)programma schreef hij het humoristische Concert voor tuinslang en orkest (1954, zie foto). Ook arrangeerde hij diverse liedjes voor enkele edities van het Nationale Songfestival (1956-1960). Voor de NCRV presenteerde Scheffer van 1955 tot 1964 het televisieprogramma Pas geperst en van 1961 tot 1964 Muziek voor U, waarvoor hij een twintig man sterk orkest formeerde.

Na een ontmoeting in 1959 met de muziekuitgever Piet Molenaar ging hij componeren en arrangeren ten behoeve van harmonie- en fanfareorkesten. Het zou hem in deze kring grote faam bezorgen, vooral omdat hij een originele kijk had op de mogelijkheden van dit genre, dat hem als geboren koperblazer na aan het hart lag. Sinds september 1983 zweeg Scheffers trombone en in datzelfde jaar schreef hij zijn laatste ‘omroeparrangement’, My man is gone now voor zangeres Judith Townsend en de Amsterdamse Politiekapel.

LINKS:
• Uitgebreide biografie van het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis
• Bekijk De messenwerper – Corry Brokken (Nationaal Songfestival 1957)
• Bekijk Weet je – Corry Brokken (Nationaal Songfestival 1958)
• Bekijk Een verlicht raam – Rita Reys (Nationaal Songfestival 1958)
• Bekijk De warmte van je hart – Rita Reys (Nationaal Songfestival 1958)
• Bekijk Wat een geluk – Rudi Carrell (Eurovisie Songfestival 1960)


Fragment van een aflevering van Pas geperst, 16 oktober 1962;
met dank aan de NCRV, het Instituut voor Beeld & Geluid en NOB Encoding

Laatste aanpassing op donderdag 8 oktober 2009

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Een eeuw Pi SCHEFFER