Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

The clock is still playing

Via deze nieuwsrubriek houden we u regelmatig op de hoogte van het project Muziekschatten. Door dit project komen uiteindelijk zo’n 6000 muziekwerken uit de bibliotheek digitaal beschikbaar.
Een eerste selectie (‘unieke’ klassieke bladmuziek) is al gescand bij MicroFormat in Lisse.

Salonmuziek
In de bibliotheek zijn we op dit moment druk bezig met het voorbereiden van een tweede selectie. Dit betreft een wat minder bekend onderdeel van onze collectie: salonmuziek. Salonmuziek wordt vaak omschreven als ‘muziek die wordt uitgevoerd door salonensembles en –orkesten’. Deze waren in de periode 1880-1940 regelmatig te beluisteren in hotels, restaurants en cafés. Het repertoire was veelzijdig: karakterstukjes, ouvertures, marsen, walsen, aria’s en potpourri’s uit opera’s en operettes en liedbewerkingen.
De collectie salonmuziek was nog niet toegankelijk via de geautomatiseerde catalogus van de muziekbibliotheek. Daarom zijn we nu, voordat er gescand gaat worden, een groot aantal van deze werken met voorrang aan het catalogiseren. Voor mij is salonmuziek een volkomen nieuw genre: ik krijg salonorkestbewerkingen in handen van aria’s uit bekende operettes maar ook veel muziek met voor mij onbekende componistennamen en onbekende titels. Maar veel van de melodieën blijk ik wel degelijk te kennen (met dank aan Youtube)! Kent u bijvoorbeeld Bummel-Petrus van Max Werner Kersten of Fascination van F.D. Marchetti?

Salonmuziek uit Nederland: Pierre Blaauw
The clock is playing van Pierre BLAAUW wekte direct mijn interesse. Bij ons aanwezig in 2 uitgaven voor salonorkest: een Engelse (Londen, Prowse) en een Duitse (Berlin, Roehr). Allebei uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. Het copyright van beide uitgaven ligt bij uitgeverij B.H. Smit in Amsterdam. Een oorspronkelijk in Nederland uitgegeven compositie dus, die tot over onze landsgrenzen bekend werd.
Tegenwoordig is er weinig informatie over Pierre Blaauw te vinden. Op het internet vond ik uiteindelijk een verwijzing naar een artikel in het tijdschrift van de historische vereniging ‘De Gouden Engel’ uit Koedijk. Ik stuurde een e-mail en kwam in contact met Jan Slikker, een achterneef van Pierre Blaauw en de auteur van het betreffende artikel. Jan Slikker stuurde mij het artikel toe en ook de enige nog bestaande foto van de componist (samen met zijn vrouw Christina Osenegg, zie het fotoboek bij dit artikel).

Het contact met Jan Slikker leverde veel interessante informatie op. Pierre Blaauw (Koedijk 1899-Amsterdam 1943) bleek al op jeugdige leeftijd een muzikaal talent. Op 12-jarige leeftijd verving hij zijn vader als organist van de kerk van Koedijk (tegenwoordig een deelgemeente van Alkmaar). Hij bespeelde veel instrumenten, maar favoriet waren de piano en de accordeon. Op 17-jarige leeftijd verliet hij zijn geboortedorp en trok naar Amsterdam. Hier werkte hij in ‘muzieklokalen’ en op een muziekschool. Hij ging regelmatig naar het buitenland om optredens te verzorgen (Duitsland, Oostenrijk) en verzorgde het muzikale entertainment aan boord van schepen van de Holland Amerika Lijn.
Als componist verwierf Blaauw wereldwijde faam met The clock is playing. Jan Slikker schrijft: “Het tot stand komen van dit muziekstuk was wel zeer bijzonder. Pierre was in Koedijk en al wandelend kwam hij aan bij de voormalige dokterswoning, toen gevestigd op het huidige nr. 176 aan de Kanaaldijk, hij hoorde aldaar gekomen door het ruisen van de bomen de muziek in zijn hoofd, en heeft ter plaatse onder de bomen op een bankje het later zo bekende Klokkenspel gecomponeerd”. Andere belangrijke werken van Blaauw zijn: Vulture, Blushing roses, Horloge de grandmère en de potpourri Herinneringen aan Schubert. Klik hier voor andere titels van Pierre Blaauw in onze bladmuziekcatalogus.

Wiki Omroepmuziek
In het kader van het project Muziekschatten werkt de muziekbibliotheek momenteel ook aan een wiki Omroepmuziek. Hierin zal informatie worden opgenomen over componisten, musici en ensembles die een rol speelden in de omroepmuziek, aangevuld met foto’s en links naar geluidsopnamen. Ook bij het maken van deze wiki heeft de muziekbibliotheek hulp van buiten nodig: van (oud-)omroepmedewerkers, (oud-)collega’s, familieleden, specialisten op het gebied van de omroephistorie. Jan Slikker heeft ons een aardig voorzetje gegeven van hoe die hulp er uit kan zien. Dank!


Charlotte Sienema,
Catalogiseerder klassieke muziek.


Laatste aanpassing op woensdag 5 mei 2010

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Fotoboek

Klik op een plaatje om het plaatje te vergroten. Vervolgens kunt u met de cursorkeys naar de volgende of vorige foto gaan.