Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

Uyt den ouden Doosch: Internationale Dirigentencursus

De lezer zal zich nog het regeerakkoord herinneren (30/9/2010) waarin het MCO werd afgeschaft. Even vóór die paragraaf stond de tekst ‘De uitgaven aan behoud en beheer van cultureel erfgoed, bibliotheken en het Nationaal Archief worden zoveel mogelijk ontzien’. Helaas is in de afgelopen weken niet gebleken dat deze passage serieus wordt genomen want behalve in het MCO is de bijl gezet in het Nederlands Muziek Instituut, Muziek Centrum Nederland en Theater Instituut Nederland – vier belangrijke instellingen op het gebied van het cultureel erfgoed. Onderzocht moet nu worden welke bestemming de collecties van genoemde instellingen kunnen/moeten krijgen.

In het MCO-archief duiken regelmatig zaken op die herinneren aan betere tijden voor de Hilversumse muziekcultuur. Zo publiceerde het blad Intercom – voorloper van Spreek’buis – in 1964 een beschouwing over de Internationale Dirigentencursus die de Nederlandsche Radio Unie – voorloper van de NOS etc. – dat jaar voor de twaalfde keer organiseerde. Tijdens de voorafgaande persconferentie zei de 23-jarige Edo de Waart: “Geen enkele opleiding kan tippen aan deze cursus – een unieke kans!” Een kwart eeuw later werd hij chef-dirigent van het RFO, in 2005 eredirigent.

Er hadden zich 53 kandidaten uit 16 landen aangemeld, van wie 12 toehoorders en 16 cursisten doorgingen om vervolgens met een van de 4 (!) beschikbare omroeporkesten aan de slag te gaan: naast Radio Filharmonisch Orkest en Radio Kamerorkest waren dat het Promenade Orkest en het Omroep Orkest (20 jaar later gefuseerd tot Radio Symfonie Orkest).

De toenmalige staatssecretaris van Cultuur was niet gekomen om een Edison uit te reiken aan iemand van wie hij 5 minuten eerder nog nooit had gehoord; drs. L.J.M. van de Laar zat gewoon in de zaal bij de openingsplechtigheid, waar het Promenade Orkest onder leiding van Benedict Silberman onder meer diens Suite Miniature uitvoerde.

In de hal van de KRO-studio staat cursist Edo de Waart als derde van links op de achterste rij; cursusleider Franco Ferrara is zittend te zien als tweede van links, derde van links zit Willem Hijstek, theorie-docent.
Klik voor de foto in groot formaat

Laatste aanpassing op dinsdag 12 juli 2011

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

Uyt den ouden Doosch: Internationale Dirigentencursus