Paper.li Blogger Facebook Twitter
Zoek in catalogus

100 jaar ... Jan Mul

Jan MUL kwam op 20 september 1911 in Haarlem ter wereld.
Tijdens zijn schooltijd kreeg hij zijn eerste piano- en orgellessen. Zijn muzikale opleiding begon hij in 1928 in Utrecht op de R.K. Kerkmuziekschool waar hij ondermeer van Johan Winnubst les kreeg in harmonieleer. Hij vervolgde zijn muziekstudie aan het Amsterdams Conservatorium, waar hij orgel studeerde bij Hendrik Andriessen en compositie bij Sem Dresden. Na zijn studie was Jan Mul ruim 30 jaar als organist verbonden aan de R.K. Kerk van O.L.V. Onbevlekt Ontvangen in Overveen.

Behalve als organist was Jan Mul ook werkzaam als componist. Zijn oeuvre bestaat voor een groot deel uit kerkmuziek (o.a. orgelwerken, missen en liturgische gezangen voor het kerkelijk jaar). Daarnaast schreef hij ook werken voor piano, orkest en kamermuziek. Een curieus werk in zijn oeuvre is de komische opera Bill Clifford op een libretto van Godfried Bomans.

Jan Mul wordt vaak in één adem genoemd met de componisten Albert de Klerk en Herman Strategier. Ze waren generatiegenoten en volgden alle drie hun orgelstudie bij Hendrik Andriessen. Ter gelegenheid van de 50e verjaardag van hun leermeester componeerden zij gemeenschappelijk de Missa Trium puerorum voor driestemmig koor en orgel . Met zijn koor- en orgelwerken zette Jan Mul, samen met De Klerk en Strategier, de vernieuwing van de Nederlandse kerkmuziek voort die al in belangrijke mate was ingezet door Hendrik Andriessen.

Jan Mul liet zich in zijn componeerstijl vaak inspireren door de Groupe des Six, waarbij met name Francis Poulenc zijn grote voorbeeld was. Hierdoor toont Jan Mul naast een serieuze kant ook een zekere mate van luchthartigheid. Dit komt wel het sterkst naar voren in zijn filmmuziek bij Bert Haanstra’s film Fanfare, waarmee Jan Mul als componist bij het grote publiek bekend is geworden. (De bladmuziek van de beroemde dubbelmars uit Fanfare bevindt zich in de MB-collectie).

Naast organist en componist was Jan Mul bijna 25 jaar muziekrecensent bij de Volkskrant. Bovendien bekleedde hij veel bestuursfuncties in het Nederlandse muziekleven. Zo was hij o.a. jarenlang voorzitter van het Genootschap van Nederlandse Componisten (GeNeCo), voorzitter van de Buma en bestuurslid van Donemus. Verder doceerde hij compositie aan het Conservatorium van Maastricht.

Jan Mul overleed op 30 december 1971 op 60-jarige leeftijd in zijn woonhuis in Overveen.

Ter ere van de 100e geboortedag van Jan Mul is de Jan Mul Stichting opgericht. Deze stichting zal in het weekend van 24 en 25 september in Haarlem een Jan Mul Festival organiseren, waarbij ook veel muziek van Jan Mul zal worden uitgevoerd. In de Stadsbibliotheek van Haarlem is een tentoonstelling ingericht over Jan Mul, die als organist en componist voor de stad Haarlem van grote betekenis is geweest.

LINKS:
Composities van Jan Mul in de MB-collecties
Website van de Jan Mul Stichting
Lemma in de Muziek Encyclopedie van Muziek Centrum Nederland
Overzicht van uitvoeringen door omroepensembles van Jan Muls composities
Archief Jan Mul bij het Nederlands Muziek Instituut
Beluister een concertuitvoering van Muls Pater Noster door Projectkoor Kerk der Friezen

Laatste aanpassing op maandag 19 september 2011

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

100 jaar ... Jan Mul