Jazzlegende Piet NOORDIJK (79) overleden
Op 8 oktober is de Nederlandse altsaxofonist Piet NOORDIJK (1932-2011) overleden in zijn woonplaats Hellevoetsluis.
Noordijk volgde na de Tweede Wereldoorlog een opleiding tot klarinettist aan het Rotterdams Conservatorium. Maar toen hij Charlie Parker had horen spelen wilde hij overschakelen op de altsaxofoon. De eerste kreeg hij van zijn broer Cees. Daarop ontwikkelde hij zich tot een alom erkende virtuoos.
Om aan de kost te komen koos hij voor de financiële zekerheid van het spelen in de bekendste van de vele radio-ensembles in die tijd: The Skymasters, Ramblers en de orkesten van bandleiders Malando, Ruud Bos en Tony Nolte. Zijn debuut in radiokringen maakte hij echter in 1957 als saxofonist/klarinettist/violist in het Ger van Leeuwen Kwintet, als opvolger van Kees Bruyn. De arrangementen uit die tijd bekijkend debuteerde Noordijk mogelijk begin mei 1957 als tenorsaxofonist (in Calvin Jacksons Cal-Isthenics) of als klarinettist (in Ellis in Wonderland) of als altsaxofonist (in Sweetheart blues, ook van Herb Ellis).
In de periode 1964 t/m 1967 maakte Noordijk onderdeel uit van het Mischa Mengelberg-Piet Noordijk quartet, een van de beste jazzgroepen ooit. Tussen 1978 en 1992 was Noordijk de vaste altsaxofonist van het Metropole Orkest, waarbij hij zeer regelmatig optrad als solist. Hij speelde zonder problemen de diverse jazzstijlen, maar zijn hart lag bij de bebop. Hij is dan ook de voornaamste wegbereider van deze muziekstijl in ons land.
Na zijn pensioen vond Noordijk de ruimte om vooral het repertoire van zijn voorkeur te spelen. Zo verschenen in het afgelopen decennium nieuwe cd’s met muziek van Charlie Parker (met de strijkers van het Metropole Orkest) en Frank Sinatra.
In een in memoriam refereert publicist Frank van Herk aan een uitspraak van Piet Noordijk: 'Scheppers heb je hier niet, wel opscheppers; daar sterft het van.' Noordijk schiep in elk geval één compositie I remember Rogier, een ode aan de te vroeg gestorven leider van het Metropole Orkest, Rogier van Otterloo. Van Otterloo componeerde al in 1968 een stuk voor hem, getiteld Piet's alto.
Noordijk is diverse malen onderscheiden. Al in 1965 bekroonde men hem met de Wessel Ilcken Prijs, in 1987 ontving hij de Bird Award (genoemd naar zijn idool Charlie Parker) en in 2008 de Blijvend Applaus Prijs en de Edison-oeuvreprijs. Daarnaast is hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Piet Noordijk bereikte de leeftijd van 79 jaar.
LINKS:
• Repertoire van Piet Noordijk in de MB-collectie (bladmuziek)
• Officiële Piet Noordijk-website
• Uitgebreide biografie in MCNs Muziekencyclopedie
• Bekijk het NOS-item over het overlijden van Piet Noordijk
• Bekijk Jan Kelders documentaire Piet Noordijk: 50 jaar sax (heruitgezonden op 16 oktober in Het uur van de wolf)
• Beluister Benjamin Hermans 2 uur durende Noordijk-tribute (uitgezonden op 10 oktober op Radio 6)
• Beluister Frank Jochemsen 3 uur durende Noordijk-nacht (uitgezonden op 17 oktober op Radio 6)
• Bekijk een uitvoering van Stella by Starlight (met een ensemble uit het Metropole Orkest)
Verwante artikelen:
• Vibrafonist Carl SCHULZE overleden
• Jazzviolist Frans POPTIE overleden
• Arrangeur Stan LOKHIN overleden
• Omroepmusicus Ger VAN LEEUWEN overleden
Laatste aanpassing op woensdag 4 januari 2012