Pianist-componist Joop STOKKERMANS 75 jaar
HILVERSUM - Pianist en componist Joop STOKKERMANS werd geboren op 20 februari 1937 in Leiden. Hij studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en ontving in 1960 als bekroning de Prix d’Excellence. Kort daarna maakte hij de overstap naar de ‘lichte muziek’. Door Minjon, AVRO’s jeugdomroep, maakte hij kennis met Herman Broekhuizen en Gerrit den Braber.
Aanvankelijk gebruikte hij voor zijn teksten en composities in het lichte genre enige tijd het pseudoniem ‘John Dalmans’, omdat het toen ondenkbaar was dat je onder je eigen naam in zo uiteenlopende muziekgenres kon werken.
Met zijn combo maakte Stokkermans in 1961 zijn ‘lichte’ tv-debuut in het programma Rooster, en in 1962 schreef hij het nummer Katinka, waarmee de Spelbrekers het Nationale Songfestival wonnen. Voor de tekst van dit liedje tekende Gerrit den Braber (onder het pseudoniem Lodewijk Post) met wie Stokkermans veel samenwerkte. Hetzelfde gold voor Guus Vleugel, Harrie Geelen en Ivo de Wijs.
Een geweldige productie kwam op gang: behalve liedjes schreef Stokkermans ook de muziek voor veel tv-jeugdprogramma’s, zoals Oebele, Kunt U mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?, Q en Q, Kinderen voor kinderen en kinderseries als Ti-Ta-Tovenaar, Barbapappa en De Bereboot. Ook componeerde hij de tunes voor vele Radio4-programma’s en tv-programma’s als Tussen kunst en kitsch.
In de jaren ’60 leidde hij verschillende ensembles (van trio’s tot grotere ensembles) die actief waren voor onder meer KRO, AVRO, VARA en NCRV. Zo schreef en arrangeerde hij meer dan 500 titels voor KRO-tv-programma’s.
Voor de theatershows van Jasperina de Jong schreef hij jarenlang de muziek; voor het nummer Dobbe dobbe dobbe (1972) ontving hij de Louis Davidsprijs.
Stokkermans bewoog zich ook op het terrein van de musical: De Engel van Amsterdam (1975), Fien (1982), De Gebochelde van de Nôtre Dame (première een week na Fien), De gekkin van de gracht (1985), Victoria (1987), Lang leve de opera (1995), Kunt U mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? (2003) en een aantal kindermusicals, zoals Nijntje (2001). In 2006 componeerde hij bovendien de operette Villa Johanna.
Stokkermans schreef de muziek voor films als Pinkeltje en Voor een verloren soldaat, en voorzag ook reclamespots (bv. Liever Kips leverworst dan gewone leverworst) van passende muziek. Zijn veelzijdigheid mag verder blijken uit de compositie die hij in 1969 schreef voor kerkelijk gebruik: Aarde en adem, een jeugddienst op teksten van Jan Duin, voor koor, volkszang en instrumentaal ensemble.
Zijn improvisatietalent als pianist kon hij inzetten bij radioprogramma’s als Melodietjes en datjes (ca. 1965) en Joop Stokkermans improviseert (ca. 1976), waarvoor luisteraars thema’s konden opgeven. Deze kwaliteit kwam ook naar voren in de tv-quiz Harde noten, die hij ook samenstelde.
Als tv-regisseur werkte hij mee aan o.a. Jonge mensen op (weg naar) het concertpodium, tv-concerten van het Koninklijk Concertgebouworkest en het Prinsengrachtconcert. Jarenlang verzorgde hij als pianist/samensteller met Caroline Kaart het AVRO-programma Caroline op Radio 4.
In 1974 ontving Joop Stokkermans de Gouden Harp.
Op dit moment, een halve eeuw na zijn eerste succesnummers, werkt hij samen met Ivo de Wijs aan een nieuwe versie van de musical Nijntje.
Aanvulling: Joop Stokkermans is op 25 oktober 2012 overleden.
LINKS:
• Composities van Joop Stokkermans in de MB-catalogus
• Composities van Joop Stokkermans op Muziekschatten.nl
• Stokkermans-lemma in MCNs Muziekencyclopedie
• Stokkermans-lemma in de Beeld en Geluid Wiki
• Bekijk Jasperina de Jongs uitvoering van Dobbe dobbe dobbe
• Bekijk de originele intro van Kunt U mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?
• Beluister Maartje van Weegens interview met de jarige Joop (De Klassieken, 20/2/2012)
Bekijk De Spelbrekers op het Nationaal Songfestival (1962) met Katinka
Verwant artikel: Componist en arrangeur Ruud BOS 75 jaar
Laatste aanpassing op vrijdag 26 oktober 2012