Edwin Rutten 70 jaar
“Wat staat er voor beroep in jouw paspoort?, vroeg Ischa Meijer mij eens. Ja, ik doe nogal wat verschillende dingen. Ik zing jazz, ik leid discussies of ben dagvoorzitter bij congressen; ik speel en zing in Klokhuis, houd lezingen en doe presentaties; ik schrijf en vertel verhalen bij klassieke muziek in Nederland, Duitsland en Engeland; ik doe voice-overs en treed op met harmonie-, fanfare- en brassorkesten; ik doe communicatie-sessies voor bedrijven en presentatie- en zanginterpretatie-workshops op diverse conservatoria en werk nog steeds veel voor kinderen. Maar, wat ik ook doe, het start uit mijn kernen: levenslust, relativeren, humor, muziek en spelen. Dat moet ik kwijt kunnen”.
Aldus Edwin Rutten, op de site van het artiestenbureau Stand by Productions.
Edwin Rutten, een man met veel gezichten. Maar bij het grote publiek vooral bekend in zijn legendarische rol van Ome Willem (in De film van Ome Willem, door de VARA uitgezonden tussen 1974 en 1990).
Rutten werd op 11 januari 1943 geboren in Edam. Hij ging psychologie studeren in Amsterdam maar was tegelijkertijd actief als muzikant. Met Rogier van Otterloo, die hij leerde kennen op het Vossius Gymnasium, vormde hij een jazzcombo, The Gold Coast Combo, waarin hij optrad als zanger en slagwerker. Begin jaren ’60 vertegenwoordigde hij Nederland succesvol tijdens songfestivals in Sopot (Polen) en Knokke en in 1965 had hij een bescheiden hit met Ik moet altijd weer opnieuw aan je denken (Gerrit den Braber alias Lodewijk Post vertaalde There's always something there to remind me van Burt Bacharach en Hal David).
Vanaf het begin van zijn carrière is Rutten actief binnen de omroepmuziek. In 1974 zegt hij in Het Parool over zijn muzikale samenwerking met de omroep:
“Ik zit in verscheidene radioprogramma’s, o.a. met gitarist Hans Hollestelle in Twee jongens en een gitaar. Af en toe zing ik bij het VARA-Dansorkest en in de Metro-Midnight Show. Ik zing nog altijd jazz, maar begeef me ook op allerlei andere vocale terreinen. Ik leg me nu nogal toe op de voordracht, schenk veel aandacht aan de inhoud van de tekst. Ik zing ook graag Nederlandse liedjes, van Harry Bannink en Tonny van Verre bijvoorbeeld”.
In datzelfde jaar zond de VARA een tv-show rond Rutten uit, Edwin alleen.
Rutten trad op met veel omroepensembles maar vooral, en nog steeds, met het Metropole Orkest. In de arrangementencollectie van de Muziekbibliotheek bevinden zich 45 arrangementen die zijn geschreven voor het Metropole Orkest met Rutten als solist. Het vroegste dateert uit januari 1962: What is this thing called love van Cole Porter, in een arrangement van Kees Bruyn. Het nieuwste uit 2011: Swinging’ swayers van Rogier van Otterloo, in een nieuw arrangement van Bas van Otterloo (voor het programma Hommage Rogier van Otterloo).
Ook als presentator is Rutten actief. In 1985 en 1986 presenteerde hij de zesde en zevende versie van Kinderen voor kinderen. Rutten soleerde in het lied Ik ben toch zeker Sinterklaas niet.
Hij presenteert veel radioprogramma’s. In het verleden o.a. Van 12 tot 2 en AVRO’s Service Salon en tot voor kort Jazz op 6 (Omroep MAX).
Sinds 2010 is hij iedere werkdag te beluisteren op Radio 4 met het programma Muziekwijzer (Omroep MAX, 13:00-15:00 uur). Samen met musici en luisteraars gaat hij op ontdekkingstocht in de wereld van de klassieke muziek. En in het weekend presenteert hij Jazz in the morning op Radio 6 (ook bij Omroep MAX).
Edwin Rutten is vandaag 70 jaar geworden. Hij is een graag geziene gast in de muziekbibliotheek. We wensen hem nog veel gezonde, actieve en muzikale jaren toe!
LINKS:
• Een selectie van Edwin Rutten-repertoire in onze collectie
• Muziekschatten gezongen door Edwin Rutten
• Edwin Rutten als Ome Willem met Luister even wat ik vraag
• Edwin Rutten zingt Ik moet altijd weer opnieuw aan je denken en It's not unusual (1965)
• Truusje is weer terug (Lulu's back in town). Het Metropole Orkest, Rogier van Otterloo en Edwin Rutten
• gesprek met Edwin Rutten en Joost Galema over het Radio 4-programma Muziekwijzer
Verwante artikelen
Laatste aanpassing op vrijdag 11 januari 2013