Toonkunstbibliotheek blijft voor Nederland behouden
De sinds 1829 door de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst (MBT) opgebouwde wetenschappelijke muziekbibliotheek blijft toch in haar geheel voor Nederland behouden.
Als gevolg van de beëindiging van de ruim 50 jaar bestaande subsidierelatie met zowel het Rijk als de gemeente Amsterdam, dreigde deze unieke collectie, met een geschatte waarde van 15 miljoen euro, te worden opgesplitst en aan binnen- en buitenlandse gegadigden te worden verkocht.
Als gevolg van de beëindiging van de ruim 50 jaar bestaande subsidierelatie met zowel het Rijk als de gemeente Amsterdam, dreigde deze unieke collectie, met een geschatte waarde van 15 miljoen euro, te worden opgesplitst en aan binnen- en buitenlandse gegadigden te worden verkocht.
Het bestuur van de MBT heeft echter besloten prioriteit te geven aan de belangen van de huidige en toekomstige gebruikers en naar een oplossing gezocht, die meer in lijn is met de oorspronkelijke doelstellingen van de Maatschappij. In nauwe samenwerking met een tweetal externe partijen kon daarover onlangs overeenstemming worden bereikt. Het historische deel van de collectie wordt in bruikleen ondergebracht bij de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. De zogeheten moderne verzameling is inmiddels in eigendom overgedragen aan de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA).
De Toonkunstbibliotheek vormt een unieke afspiegeling van het Nederlandse en hoofdstedelijke muziekleven. Naast stem- en liedboekjes uit de 17e eeuw en vroeger tijden bevinden zich in de collectie vele gedrukte uitgaven van bladmuziek, die dateren uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Ook zijn zeldzame muziektheoretische werken aanwezig, waaronder die van Glareanus (1547), Zarlino (1558) en Fux (1725); het oudst gedrukte boek uit de collectie is een in 1503 verschenen Margarita Philosophica van Gregor Reisch. Ook handschriftelijke documenten van componisten als Van Bree, Berlijn, Heinze, Verhulst en Wilms komen in de collectie voor en er is een Graduale (Gregoriaanse misgezangen) uit het laatste kwart van de 14e eeuw. De archieven van de Mozes en Aaronkerk in Amsterdam en de bibliotheek van het Amsterdamse 19e-eeuwse concertgebouw Felix Meritis maken eveneens deel uit van de collectie.
De voornamelijk op de muziekpraktijk gerichte 'moderne' collectie, onder meer bestaande uit de wetenschappelijke uitgaven van bladmuziek, tijdschriften en boeken over muziek en musici is in eigendom overgedragen aan de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Deze verzameling kan geraadpleegd worden in de nieuwe centrale vestiging van de OBA aan het Oosterdokseiland.
De historische collectie blijft eigendom van de MBT, maar wordt als bruikleen ondergebracht bij de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam (UBA). De Toonkunstbibliotheek sluit uitstekend aan bij de eigen muziekwetenschappelijke en muziekhistorische collecties van de UBA. De samenvoeging biedt dan ook nieuwe mogelijkheden voor onderzoek en onderwijs.
De officiële ondertekening van de bruikleenovereenkomst zal plaats hebben op donderdagmiddag 28 februari in het gebouw aan de Oude Turfmarkt, waar de bibliotheek Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam is gehuisvest.
Parallel aan de ontwikkelingen rond de Toonkunstbibliotheek vond een herstructurering binnen de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst plaats. De MBT heeft de taken belangenbehartiging en serviceverlening per 3 december 2007 overgedragen aan de nieuw opgerichte Vereniging Toonkunst Nederland (VTN), die als koepelorganisatie zal optreden en die wordt bestuurd door vertegenwoordigers van de voorheen bij de MBT aangesloten koren en orkesten. De MBT treedt uitsluitend nog op als beheerder van de onder haar ressorterende fondsen en stichtingen en zal, zij het op bescheiden wijze, invulling blijven geven aan de in 1829 geformuleerde brede doelstelling.
Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot:
- Hans Hierck, voorzitter MBT, tel. 003289656538, e-mail: hanshierck@skynet.be
- Nol Verhagen, directeur UBA, tel. 020-5252301, e-mail: a.j.h.a.verhagen@uva.nl
- Hans van Velzen, directeur OBA, tel. 020-5230900, e-mail: h.vanvelzen@oba.nl
Laatste aanpassing op donderdag 19 juni 2008