Muziekschatten toegankelijk dankzij subsidie
HILVERSUM - De eerder door de muziekbibliotheek aangekondigde plannen om delen van de bladmuziekcollectie in digitale vorm beschikbaar te stellen kunnen worden uitge-
voerd.
Op 28 juli jl. bevestigde SenterNovem (agentschap voor duurzaamheid en innovatie) officieel de toekenning van een subsidie in het kader van de subsidieregeling ‘Digitaliseren met beleid’. Een deel (65%) van de kosten die voor dit project zijn begroot (in totaal € 291.612) komt voor subsidie in aanmerking. Voorafgaande aan de subsidieaanvraag heeft de muziekbibliotheek in 2008 een Informatiebeleidsplan en een Digitaliseringsplan opgesteld. Ook hiervoor is een (bescheiden) subsidie ontvangen in het kader van ‘Digitaliseren met beleid’.
Het oorspronkelijke plan om delen van de collectie in digitale vorm beschikbaar te stellen is in het kader van de subsidieregeling uitgebreid tot een veel bredere opzet.
Via de website zullen nieuwe vormen van dienstverlening beschikbaar worden gesteld, naast de al bestaande waarvan de online toegankelijke catalogus de belangrijkste is:
- Digitale Muziekschatten: bladmuziek (een selectie van ca. 6000 muziekwerken in diverse genres: klassieke (koor)werken, lichte muziek/salonmuziek, tunes, arrangementen, populaire liedjes) komt digitaal beschikbaar en aan een selectie van deze muziekwerken worden geluidsfragmenten gekoppeld; de gebruikers kunnen de muziekwerken als PDF downloaden en vervolgens printen.
- De Virtuele Studio biedt aan gebruikers (koren, ensembles, individuele musici) de mogelijkheid om eigen opnames van de gedigitaliseerde muziekwerken te uploaden.
- Wiki Omroepmuziek met informatie over componisten, musici en ensembles die een rol speelden in de omroepmuziek, aangevuld met foto’s en links naar geluidsopnamen.
Het doel van dit project is niet alleen om de Nederlandse muziekliefhebber in aanraking te brengen met veelal ‘vergeten’ omroepmuziek maar ook om dit muziekverleden weer tot leven te brengen. Muziekliefhebbers worden uitgenodigd om muziekschatten van de omroep te ontdekken die zich nu afgesloten van de buitenwereld in de kelders van de muziekbibliotheek bevinden.
Begin september wordt begonnen met een eerste selectie van te digitaliseren muziekwerken en tegelijkertijd wordt gestart met het gereedmaken van de benodigde technische infrastructuur. Het gehele project heeft een looptijd van 2 jaar en duurt van 1.9.2009 tot 31.8.2011. In de loop van 2010 zullen de eerste resultaten zichtbaar worden via deze website.
LINK:
* Luister naar het nieuwsitem in het Radio4-programma Viertakt van 1 september (vanaf 1:46:15)
* Overzicht van projecten waarvoor subsidie is toegekend
Laatste aanpassing op vrijdag 5 februari 2010