De Muziekbibliotheek van de Omroep van 1.0 naar 2.0 naar ...?
Sinds ruim vijf jaar is de Muziekbibliotheek van de Omroep (MCO-MB) actief om haar deuren virtueel te openen voor een veel bredere wereld dan omroepland alleen. De eerste stap in dit proces was het presenteren van een tweetalige website. Al snel volgden een onlinecatalogus en de repertoirecatalogus (NL/EN), die muziekliefhebbers de mogelijkheid biedt om bladmuziek voor vrijwel elke gewenste bezetting te vinden. Tenslotte voegden we daar de online MCO-discografie aan toe.
Muziekschatten: online bladmuziek, opnamen en omroepmuziekgeschiedenis
Drie jaar geleden concludeerden we dat het ‘eenrichtingverkeer’ (web 1.0) van deze rijke internetbronnen te beperkt is. Van de grootste bladmuziekbibliotheek in Nederland mag men meer verwachten. Het idee ontstond om een selectie uit de veelzijdige collectie een nieuw leven te gunnen door deze te digitaliseren en online beschikbaar te stellen. Met een enquête inventariseerden we de interesse en behoeften en die bleken beide groot. Tijdens het recent gehouden ‘Symposium Plus+Bibliotheken’ bleek opnieuw dat printing on demand van bladmuziek een wens is van zowel leden als niet-leden van openbare bibliotheken.
Door musici uit te nodigen opnamen van de gedigitaliseerde muziek te uploaden in een virtuele studio bereiken we de gewenste wisselwerking (web 2.0). Die verwachten we ook via de OmroepmuziekWiki te realiseren. Via deze online encyclopedie delen we informatie over componisten, dirigenten, ensembles en musici die een rol spe(e)l(d)en in de ‘omroepmuziek’, maar hopen we die zeker ook te krijgen.
Deze drie elementen combineren we in het project Muziekschatten dat via www.muziekschatten.nl vanaf 29 mei aanstaande voor iedereen online toegankelijk is.
Sociale media
Wanneer een tamelijk gesloten, onbekend instituut wil evolueren naar een rol als een meer openbaar muziekinformatiecentrum is het zaak een groter publiek te vinden. Door onze veelzijdige, goed gecatalogiseerde collectie en brede kennis kunnen we waardevol zijn voor diverse doelgroepen: collega-bibliothecarissen (-muziekspecialisten), muziekwetenschappers, musici, specialisten van metadata. De sociale media Facebook en Twitter bewijzen ons uitstekende diensten bij het contacteren van deze groepen. Ze zijn zeer geschikt om te laten weten welke diensten de MCO-MB aanbiedt en om erachter te komen waar behoeften liggen. Daar komt bij dat met name Twitter voor ons een perfecte bron is van actuele informatie, zowel om te verwerken als verder te verspreiden.
Nieuwsgierig
We zijn zeer benieuwd waar de komende jaren ons gaan brengen. Zal het Muziekschattenproject een succes blijken? Welke nieuwe doelgroepen boren we aan? Vinden onze bibliografische beschrijvingen nieuwe bestemmingen?
En – last but not least – hoe ziet onze instelling er over, zeg, twee jaar uit…
Eric van Balkum
LINKS:
W: www.muziekschatten.nl (vanaf 29/5/2011)
Tw: @MCOMBEric / @Muziekschatten
Fb: http://www.facebook.com/muziekbibliotheekvandeomroep
http://www.facebook.com/pages/Muziekschatten/195432410482449 (vanaf 29/5/2011)
Laatste aanpassing op vrijdag 29 april 2011